earth_visitor (earth_visitor) wrote,
earth_visitor
earth_visitor

aftenposten, 23.nov.2009

Politisk influensastrid herjer i Ukraina

Ettersom influensapandemien H1N1 griper om seg med vinterens ankomst, ser det ut til at landene i Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen er særlig sårbare. Denne regionen er dessuten tilbøyelig til panikk og politisk influensastrid, fordi den har et svakt helsestell, uerfarne nyhetsmedier og ustabile regjeringer med liten tillit blant folk flest.

Semjon Gluzman, en psykiater og dissident under sovjetregimet, sier frykten er en rasjonell reaksjon i et land som sliter med et ineffektivt helsevesen og et korrupt styre. Håpet steg himmelhøyt i Ukraina etter massedemonstrasjonene for demokrati, kjent som Oransje-revolusjonen, men de fem år med politisk kjekling som er gått siden, har undergravet folks tillit til både ledere og politiske institusjoner.

Det vi ser er en normal, psykologisk reaksjon på statsmaktens fullstendige inkompetanse. Folk er redde, og de vet ikke hvem de skal stole på lenger.

Ukrainske nyhetsmedia, som fikk større frihet etter Oransje-revolusjonen, har levert kontinuerlig og til dels sensasjonspreget nyhetsdekning om influensautbruddet døgnet rundt. Landets ledende politikere har benyttet situasjonen til å posisjonere seg best mulig foran valget i januar. De beskylder hverandre for å utnytte krisen ved å gjøre for mye, eller sette andres liv i fare ved å gjøre for lite mot smitten.

President Viktor Jusjtsjenko, som ligger langt på etterskudd i sitt forsøk på å vinne nyvalg, sier at statsminister Timosjenko har bemannet det nasjonale influensasenteret med bare en ansatt, satt legene i fare og latt H1N1-viruset mutere til en mer aggressiv variant. Hans rådgivere har luftet ideen om å utsette valget på grunn av pandemien.

Men Julia Timosjenko, som sto ved presidentens side under Oransje-revolusjonen, biter fra seg og kritiserer Jusjtsjenko for å holde tilbake en milliard kroner i krisebevilgninger. Han vil være ansvarlig for hver eneste person som er blitt syk eller er død, påstår hun.

TV viser Timosjenko mens hun besøker sykehus, gir instrukser og leverer daglige oppdateringer på influensaen. Hun har fått en dramatisk opptur i presidentkampen.
Tags: discourse, news
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment